Geruime tijd al lopen de Stefkes van Team Mega Ferre trails, vaak op georganiseerde sportevents, maar evengoed op eigen houtje. Dan maken ze gebruik van gpx-bestanden.

Zulke gpx-bestanden worden vaak aangeboden op online wandel- en fietsroutes. Je kan die bestanden openen op je smartphone en loophorloge of op je wandel- of fietsgps en ze maken je uitstapjes véél eenvoudiger.

Een gpx-bestand bestaat uit punten (waypoints of via-punten) en/of tracks (segmenten of sporen) die samen een lijn vormen op een kaart. Die lijn vormt de uiteindelijke route. De naam GPX komt van de extensie .gpx op het einde van de bestandsnaam. Net zoals een Word document .doc heeft en een Excel bestand .xls of .csv.

Je kan een GPX bestand niet zomaar openen. Daarvoor heb je speciale hardware (horloge), software of app nodig. Doe je dat wel, dan zal je enkel een heleboel coördinaten van waypoints en trackpoints van je route zien. Je kunt ook de knooppunten en eventuele teksten lezen die bij een waypoint staan. Maar zonder smartphone app, GPS of software programma kan je er weinig mee aanvangen.

In het geval van de Stefkes is het duidelijk dat het hier om lopen op gpx gaat. Hoe jij dit ook kan doen, daar kan je best even de handleiding van jouw horloge over consulteren.

Wil je toch al eens ontdekken wat je kan doen met zo’n gpx-bestand ?
Dan raden we je dit artikel aan van Routen.be.